Ultrafiltratie (UF) Systemen

Een Ultrafiltratie membraan is een membraan met grotere poriën dan die van een omgekeerde osmose. Het laat dan ook zouten door, maar vangt organische vervuiling, aaltjes, schimmels, bacteriën, virussen en andere deeltjes in het water af. De Ultrafiltratie techniek is perfect om water te ontdoen van infecties. Echter is de uitdaging om de technologie robuust en onderhoudsarm te maken. Mienis Waterzuivering is er als eerste in geslaagd om dit voor elkaar te krijgen. Zo zijn er geen handen meer nodig, omdat alles volledig is geautomatiseerd. Dit werkt vooral in het buitenland heel goed, waar de technische kennis vaak schaars is. Met het systeem kunnen we niet alleen relatief schoonwater behandelen, maar tot nu toe al het oppervlakte- en drainwater en andere afvalwaterstromen in de tuinbouw. 

Ontsmetten

Om duidelijk te maken waarom ons Ultrafiltratie systeem zich positief onderscheid van iedere andere ontsmettingstechniek, maken we vergelijkingen tussen onze membraantechniek en bijvoorbeeld UV, verhitten, en doseren van chloor of peroxide. Het grootste verschil tussen onze techniek en alle alternatieven is dat zij zich richten op het afdoden van bacteriën en virussen en wij filteren deze er juist uit! Het is eigenlijk heel eenvoudig: wat ons filter niet kan passeren, kan ook geen schade meer aanrichten achter het membraan. Daarnaast blijven er geen afgedode micro-organismen en organische vervuiling achter, die als voedingsbodem voor nog levende bacteriën en virussen kunnen zorgen. Dit maakt ons Ultrafiltratie systeem ook betrouwbaarder dan iedere andere ontsmettingstechniek. Alle andere technieken zijn veel gevoeliger voor een hogere troebelheid/vervuiling in het water. Het enige waar wij rekening mee moeten houden is de vervuiling van de membranen, maar door het volledige automatische schoonmaakprogramma (Cleaning In Place) hebben we dit onder controle.

Surface Water

 • Kwaliteit 
  Gangbare ontsmettingstechnieken doden tot 99,9% af. Onze UF-membranen vangen aaltjes en schimmels tot 100% af, bacteriën tot 99,999999% en virussen tot 99,999%. Dit lijkt een klein verschil, maar het is ruim 1.000x beter. Daarnaast is het behandelde water na ons membraan aanzienlijk schoner, waardoor het ook veel beter onder controle is te houden.
 • Robuust
  Wij hebben onze systemen draaien bij rivieren met donkergroene alg en naast tropische meren rond de evenaar. Maar ook voor allerlei soorten drainwater, zoals met kokosdeeltjes. Al deze systemen blijven in productie en worden slechts voorgezuiverd met een zeefbocht en een automatisch discfilter van 50 micron. Dit in tegenstelling tot de meest gangbare technieken, die dit water veelal niet eens kunnen behandelen of zeer goed (tot wel 5 micron) moeten voorbehandelen.
 • Breed inzetbaar
  Wij gebruiken deze systemen als een perfecte voorzuivering voor een omgekeerd osmose systeem, in geval we oppervlakte- of regenwater moeten behandelen. Het osmosesysteem hoeft dan nooit of bijna nooit, gereinigd te worden. Regenwater ontsmetten krijgt steeds meer aandacht, want het beheersen van infecties verlaagt de risico’s en vergroot de productie.
 • Drainwaterbehandeling tot 100% gesloten telen 
  We hebben nu al, vanaf begin 2017, een aantal systemen voor 100% gesloten telen draaien. Dit is niet altijd mogelijk, maar in die gevallen benaderen we de 100% wel.
 • Schaalbaar 
  Uiteraard kunnen we systemen van klein tot groot leveren. Ons kleinste systeem behandeld 5 m³/uur (kleiner is niet zinvol in verband met de relatief grotere investering) en de grootte van de systemen kunnen oplopen tot groter dan 100 m³/uur per systeem. Daarnaast kunnen we eenvoudig tussen de verschillende waterstromen schakelen. Eén systeem behandelt in de meeste gevallen twee waterstromen: drain- en regen-/oppervlaktewater. Maar we hebben ook al systemen geleverd die tot tien verschillende waterstromen behandelen.

 

Waterrecycling

Onze belangrijkste markt zijn de kwekers, maar daarnaast hebben we ook systemen bij de industrie zoals bij wasserijen, projectontwikkelaars en vakantieparken. Het zijn dezelfde systemen, die echter wel zijn afgestemd op de behoeften van de klant.

Drinkwater vanuit oppervlaktewater

We kunnen met dit systeem direct, of in combinatie met een andere membraantechniek, oppervlaktewater zuiveren tot WHO-drinkwater standaarden.

Technische toelichting

Bij het ontwerpen van onze Ultrafiltratie systemen hebben we ervoor gekozen om veel te standaardiseren. Dit kan in ons nadeel zijn, omdat klanten veelal eerst een snelle vergelijking willen doen op capaciteit en prijs. Door de vele extra’s op ons systeem, kunnen we daardoor duurder zijn. Echter, de systemen van onze collega’s kunnen vaak alleen draaien op schoon en goed voorbehandeld water. Bij de behandeling van bijvoorbeeld drain- of oppervlaktewater, hebben ze vaak veel moeite het systeem in productie te houden. Erger nog, we zien hier ook infectieopbouw aan de schone kant van het membraan, waardoor kwaliteit en veiligheid niet meer gegarandeerd kunnen worden. Dit in tegenstelling tot onze systemen. Onze systemen monitoren en reinigen zichzelf. Dit kan alleen als we complete systemen leveren. Onze naam is ons meer waard dan een snelle eenmalige verkoop en we kiezen er dan ook voor om aan kwaliteit geen concessies te doen, een goede service te verlenen en een goede relatie met onze klant op te bouwen.. 

Korte vergelijking tussen alle gangbare ontsmettingstechnieken en ons Ultrafiltratiesysteem

  Gangbare Ontsmetters  Ultrafiltratie (UF) 
Controle over infectiedruk
Gevoelig voor vervuiling
Onderhoudskosten
Energieverbruik
Investering (Sterk afhankelijk van capaciteit)

 

Ultrafiltratie units

MWUFR 6
Type MWUFR 6
Capaciteit 5-6 m³/h
Aantal membranen  2
Aantal type water behandeling op dit systeem 2
Mienis Water MWUFR 6
MWUFR 12
Type MWUFR 12
Capaciteit 10-12 m³/h
Aantal membranen  4
Aantal type water behandeling op dit systeem 2
Mienis Water MWUFR 12
MWUFR 18
Type MWUFR 18
Capaciteit 15-18 m³/h
Aantal membranen  6
Aantal type water behandeling op dit systeem 2
Mienis Water MWUFR 18
MWUFR 24
Type MWUFR 24
Capaciteit 20-24 m³/h
Aantal membranen  8
Aantal type water behandeling op dit systeem 2
Mienis Water MWUFR 24
MWUFR 36
Type MWUFR 36
Capaciteit 30-36 m³/h
Aantal membranen  12
Aantal type water behandeling op dit systeem 2
Mienis Water MWUFR 36
MWUFR 36 S
Type MWUFR 36 S
Capaciteit 30-36 m³/h
Aantal membranen  12
Aantal type water behandeling op dit systeem 10
Mienis Water MWUFR 36 S

Hierboven alle gang gangbare systemen. We kunnen systemen leveren tot circa 100 m³/h per systeem.

Wilt u meer informatie over onze Ultrafiltratie (UF) Systemen? Neem gerust even contact met ons op!

Golf

Copyright © 2021 Mienis. Alle rechten voorbehouden.