Over ons

Mienis: een familiebedrijf

Maak kennis met een klein innovatief familiebedrijf! De familie Mienis boort al meer dan 150 jaar bronnen en heeft zich al ruim 40 jaar gespecialiseerd in het ontwerpen, bouwen en installeren van omgekeerde osmose systemen. We hebben klanten in heel Europa en het Midden-Oosten. Onze klantenkring bestaat onder andere uit kwekerijen, auto- en truckwasstraten, kledingwasserijen, industrie, hotels, campings en overheden.

Op deze pagina willen we u door foto’s en wat mooie hoogtepunten graag deel laten uitmaken van onze familiegeschiedenis:

Het bedrijf Mienis op een Middenstandstentoonstelling 1923

familie-mienis

Jaren zeventig: Brochure

brochure-mienis

De bekende brochure stamt uit eind jaren zeventig.

Artikel in de Telegraaf

In het begin van de jaren tachtig verscheen het volgende artikel in de Telegraaf:

Klein bedrijf zorgt voor doorbraak waterzuivering

door Eef Bos

NIEUWVEEN, zaterdag

krantdetail

In een klein bedrijfje in het Zuid-Hollandse dorpje Nieuwveen is een zuiveringsinstallatie ontwikkeld, die wel eens van grote betekenis zou kunnen worden voor de toekomstige Nederlandse drinkwatervoorziening.

Het gaat hier om een unieke toepassing van onvoorstelbaar fijnmazige filters waardoor zelfs het meest vervuilde grond-, oppervlakte- en zelfs zeewater als drinkwater geschikt gemaakt kan worden, zonder dat daarbij chemicaliën worden ingeschakeld.

De revolutionaire mogelijkheden van deze filters werden in de afgelopen jaren, met behulp van een kwart miljoen gulden aan overheidssteun, ontdekt door de heer J.C. Mienis, de 38-jarige directeur van het gelijknamige waterzuiveringsbedrijf in Nieuwveen.

Zijn activiteiten werden zowel met verbazing als met genoegen gevolgd door de filterproducent, de Amerikaanse chemiegigant Du Pont de Nemours.

Jan Mienis: "Ons bedrijf houdt zich al meer dan een eeuw bezig met grondboringen ten behoeve van de watervoorziening van agrarische en industriële bedrijven. Als gevolg van de snel toenemende verzilting in met name Noord- en Zuid-Holland rolden we min of meer automatisch in de waterzuiveringsproblematiek. Er draaien al enkele honderden installaties van ons in binnen en buitenland. "

De opzienbarende zuiveringsresultaten die Mienis BV daarbij wist te bereiken, werden door het ministerie van Economische Zaken beloond met een ontwikkelingskrediet van een kwart miljoen gulden. Die bijdrage heet inmiddels geleid tot:

  • een zgn. zeewaterzuiveringsinstallatie waarmee met groot succes o.a. op een tuinbouwbedrijf in het superzoute Westland wordt gewerkt;
  • een drinkwaterinstallatie die op een camping in Leimuiden aan alle eisen blijkt te voldoen;
  • de mogelijkheid grootschaliger projecten in landbouw en industrie aan te pakken.

krantDe heer W.A. van der Vet als adviseur bij deze projecten betrokken: "Alles draait om de levensduur van de filters je kunt ze zeker in ons land niet zonder speciale voorzieningen gebruiken, gezien de mate van de vervuiling van ons water. Ze zouden voortdurend kapot gaan en bij een prijs van tenminste enkele tienduizenden guldens per stuk zou dat een te kostbare aangelegenheid worden. Onze bijdrage komt er op neer dat wij de levensduur van die filters enorm verlengd hebben. De zuiveringsinstallaties werken nu volkomen probleemloos. Dat is het grote winstpunt. Hierdoor kwam gezien het kostenaspect, de weg vrij voor andersoortige en grootschalige toepassingen. "

Het meest aansprekende resultaat van het onderzoekswerk is de productie van voortreffelijk drinkwater. Onder het goedkeurende oog van het immer kritische Rijksinstituut voor Waterleidingartikelen (het KIWA) draait er op een groot caravanpark in Leimuiden sinds april een installatie die allerminst zuiver grondwater voor een kleine driehonderd gezinnen omzet in hoogwaardig drinkwater.

Campingeigenaar, landbouwer Roos, is bijzonder ingenomen met de apparatuur die hem de bijnaam 'Directeur van Nederlands eerste particuliere waterleidingbedrijf' opleverde. "Het ziet ernaar uit dat ik, of beter gezegd de campingbewoners, duidelijk goedkoper uit zijn dan wanneer er een aansluiting op het provinciale waterleidingnet had moeten komen," aldus de heer de Roos.

De heer A.J. Kraaijveld, hoofd sectie technologie van het Rijksinstituut voor Drinkwater, bevestigt dat het Leimuidense drinkwater aan de strenge eisen voldoet. "Ze hebben daar bij Mienis goed nagedacht en een interessant systeem ontwikkeld. Meestal zijn dit soort installaties voor de drinkwatervoorziening niet alleen te omvangrijk maar vooral ook te kostbaar."

Jan Mienis: "Dit campingproject zal voor een grote doorbraak zorgen. Ik ben ervan overtuigd dat de drinkwaterbedrijven over een aantal jaren uit pure milieutechnische overwegingen ook op dit soort zuiveringsinstallaties zullen moeten overschakelen. "

De Nieuwvener ziet nog veel meer mogelijkheden voor zijn apparatuur, die inmiddels behalve in de glastuinbouw al wordt toegepast in bijv. bierbrouwerijen, de zuivelindustrie en vliegtuigbouw (Fokker). Hij kan nu gaan mikken op de grootgebruikers, zoals de volle-grondtuinbouw, wasserijen, foto-ontwikkelbedrijven, enz. Wat betreft de drinkwatermogelijkheden denk ik voorlopig vooral aan bijvoorbeeld campings. Bovendien liggen er in de zeevaart grote kansen. We hebben al installaties voor zeewaardige jachten geleverd en daarmee is het direct benutten van zeewater als drinkwater werkelijkheid geworden.

Begin jaren negentig: De broers Jan en Kees Mienis aan het werk

mienis-nieuweboring

Het aanboren van een nieuwe bron bij een kweker in Aalsmeer.

Bloemenvaktentoonstelling Aalsmeer, halverwege jaren negentig

janenbrigitte1994

Vader Jan Mienis en dochter Brigitte Mienis tijdens de bloemenvaktentoonstelling in 1994.

2004: Bezoek aan ons bedrijf door de burgemeester en wethouders van gemeente Liemeer

bedrijf

De burgemeester en wethouders van Liemeer op bezoek in de werkplaats van Mienis

In 2008 is het bedrijf overgenomen door de volgende generatie.

fammienis

Dochter Anita Mienis samen met haar man Jochum, dochter Tanne en zoon Finch.

Copyright © 2021 Mienis. Alle rechten voorbehouden.